گیاهان ومیوه های دارویی. (آشنایی باروش های تهیه داروهای گیاهی).

کتاب پزشک در خانواده

. ترجمه مهرداد پارسا

یزدفردا  حمیرا حیدرزاده : تجربه ارزشمند گذشتگان جستجو گر ما نشان میدهد که هر دردی را درمانی و هر درمان در مصرف دارویی میسر است. دم کردن ، جوشاندن و خیس کردن سه روش شناخته شده در طب سنتی است که اثر گیاهان دارویی را به شکل ثمر بخش نمایان میسازد.

چگونگی تهیه داروهای گیاهی به شرحی که میآید مورد استفاده قرار میگیرد.

 دم کرده : بهترین و با ارزش ترین روش تهیه داروهای گیاهی ، دم کردن آن است. زیرا موادموثر گیاهان در اثر جوشیدن از بین میرود.برای دم کردن باید مقدار تایین شده گیاه خرد شده را با آب جوش مخلوط نمود و پس از ده دقیقه پس از صاف کردن مصرف نمود.

جوشانده : برای تهیه جوشانده داروی گیاهی باید مقار تعیین شده گیاه خرد شده را با آب جوش مخلوط نمود و حرارت داد تا باز بجوشد. سپس از حرارت دور ساخت و چند دقیقه صبر نمود تادم بکشد و انگاه صاف کرد و مورد استفاده قرار داد. در جوشانده های معمولی یا قوی باید گیاه خرد شده را با آب سرد مخلوط نمود و با حرارت جوشانید و سپس از حرارت دور ساخت و تحمل نمود تا دم بکشد و پس از صاف کردن مورد استفاده قرار گیرد. باید توجه داشت که معمولا ریشه گیاهان دارویی بصورت جوشانده تاثیر پذیری دارند.

خیسانده : برای تهیه خیسانده داروی گیاهی ، مقدار معین از گیاه دارویی خرد شده را در آب سرد ریخته و پس از 6 تا 12 ساعت ، عصاره بدست آمده را مصرف میکنند. چنانچه نوع دارو ، خیسانده الکلی باشد ، باید مقدار معین از گیاه خرد شده را در الکل ریخت و پس از چند روز مورد استفاده قرار داد.

 شیرابه : برای تهیه شیرابه گیاهان دارویی ، باید گیاه تازه را در هاون بخوبی کوبید وسپس آنرا در داخل یک پارچه تمیز فشرد تا شیرابه آن خارج شود.

 پودر : برای تهیه پودر از گیاهان دارویی ، باید گیاه خشک شده را خرد و سپس در هاون کوبید و از الک ریز عبور داد و سپس طبق دستور مورد استفاده قرار داد.

ضماد : برای تهیه ضماد از گیاهان دارویی ، باید ابتدا گیاه خشک شده را دم نمود و سپس آنرا صاف کرد و بصورت کمپرس مورد استفاده قرار داد. در مواردی که کمپرس ورطوب تجویز شده است ، باید گیاه دارویی را در داخل کیسه پارچه ای نمود وآنرا در آب جوش قرار داد و بصورت کمپرس روی عضو مرد نظر قرار داد. اگر کمپرس گرم وخشک توصیه شده است ، باید گیاه خشک شده را در داخل کیسه پارچه ای نمود و خشک خشک حرارت داد و بصورت کمپرس روی عضو بیمار قرار داد. در کمپرس های گرم و مرطوب باید یک پارچه غیر قابل نفوذ که بر روی آن دستمال گرم قرار میدهند ، بر روی ضماد قرار داد. مایع شست و شوی دهنده : برای تهیه مواد شست وشوی دهنده باید ابتدا داروی گیاهی معین را به روش جوشانده آماده نمود و سپس مورد استفاده قرار داد.

 آقطی "SAMBUSCUS" آقطی یا "پلم" که یاس کبود نیز گفته میشود ، گیاهی داروئی از تیره شبیت "Camprifolia ceae" است که در شمال ایران می روید .

 این گیاه دارای دانه کوچکی است که پس از رشد کامل قرمز می گردد.

 آقطی دارای خاصیت درمانی به این شرح می باشد:

 اختلالات عصبی: جوشانده میوه این گیاه در ( آب یا شیر ) ، درد های ناشی از نارسایی عصبی را التیام می بخشد. درد های عضلانی: کمپرس عضلات دردناک با برگهای آقطی ، از درد می کاهد. ناراحتی های کلیه: خیسانده یا جوشانده پوست و برگ آقطی ، مدر و التیام دهنده اختلالات کلیه میباشد و ناراحتی های دفع ادرار را برطرف می سازد. عفونت پلک: شست و شوی چشم با جوشانده خنک شده گلهای آقطی ، عفونتها و جوش های پلک را درمان می کند.

اختلالات گوارشی: جوشنده میوه آقطی ، در درمان نارسایی های گوارشی ، بخصوص یبوست ، اثر درمانی چشمگیری دارد.

 اختلالات تنفسی : جوشانده گلهای آقطی ، نارسایی های دستگاه تنفسی را بر طرف ساخته و زکام ، گریپ و برونشیت را درمان می کند.

 خلاصه: آنکه ، برگ ، پوست ، میوه و گل گیاه آقطی ، درمان کننده درد های عصبی ،اختلالات کلیه ، نارسایی تنفس و گوارش ، خارش پوست و درد های رماتیسمی است

منبع : کتاب پزشک در خانواده . ترجمه مهرداد پارسا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا